Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

FNs klimamøte i Cancun 2010

Det mangler ikke på varsler, advarsler og dommedagsprofetier om pågående og framtidige klimaendringer med potensielt dramatiske konsekvenser for livet på jorda. Fra og med høsten 2006 har klima stått høyt på den internasjonale dagsorden, men et gjennombrudd i forhandlingene har likevel latt vente på seg. Etter at Obama-effekten i stor grad uteble og lite kom ut av klimatoppmøtet i København i 2009 varslet statsminister Jens Stoltenberg at "2010 blir et klimaår". Her samler vi lenker og informasjon og følger prosessen fram mot klimatoppmøtet i Cancun i Mexico 29. november til 10. desember 2010 (COP16).


Redaksjonen avsluttet 15. desember med denne nyhetssaken:

Nytt håp for klimaforhandlingene etter Cancun


Kort bakgrunn og introduksjon

Fra og med høsten 2006 har klima stått høyt på den internasjonale dagsorden (les mer her), men de som forventet en ny og mer forpliktende internasjonal klimaavtale har blitt skuffet (les mer her).

- Året som kommer er året for klimaendring, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon etter klimaforhandlingsmøtet i Poznan i Polen i november 2008 (les mer her). Men slik gikk det ikke og etter at lite kom ut av klimatoppmøtet i København i 2009 (les mer her) varslet statsminister Jens Stoltenberg at "2010 blir et klimaår" (les mer her). I sommer overtok Stoltenberg ledelsen i FNs klimagruppe om finansiering av klimatiltak i fattige land (les mer her), men i oppløpet mot FNs planlagte klimatoppmøte i Cancun i Mexico i desember i år ser det likevel ut til at partene heller ikke denne gang blir enige om finansieringen og at det heller ikke i år blir noe internasjonalt gjenneombrudd i klimaforhandlingene (les mer her). Tross dette håper mange at det skal være mulig å få gjennomslag for viktige delavtaler (les mer her).

Stridighetene rundt klimaforhandlingene har vært mange. Såkalte "klimaskeptikere" har sådd tvil om troverdigheten til FNs klimapanel (les mer her), miljøbevegelsen har fått kritikk for å framstå som "moralister" og "dommedagsprofter" (les mer her), mens lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, har fryktet at mektige interesser og klimaskeptikere vil forsinke prosessen og legge ytterligere byrder på verdens fattige (les mer her). Sist, men ikke minst, har Nord stått mot Sør (les mer her), der det bl.a. har vært strid om FN-sporet (les mer her) og hvordan tiltak og kostnader skal dekkes inn (les mer her), men også mer dyptgående motsetninger, som ble utformet slik av Bolivias president Evo Morales etter "folkenes klimakonferanse" i Cochabamba etter klimatoppmøtet i København: Skal vi redde moder jord eller kapitalismen? (les mer her).

Om det forestående klimatoppmøtet i Cancun (COP16) vil bringe forhandlingene framover gjenstår å se. På disse nettsidene følger vi prosessen framover.


Innhold:

Noen utvalgte blogger om Cancun-møtet:

Følg toppmøtet på IPS' nyhetssider:

Noen enkle innføringer og oversikter:

  • Norske organisasjoners klimanettsider:

    Hva mener "klimaskeptikerne"?

    Kritikk av "klimaskeptikerne":

    Cancunmøtets nettsider:

    Forskning:

    Tidligere miljø- og klimasaker på rorg.no:


  • Søk:

    Avansert søk

    Siste klimasaker på rorg.no:


    Frivillige organisasjoner med innspill til klimamøtet i Cancun
    rorg.no 29.11.10
    I dag starter FNs klimakonferanse i Cancun og forventningene er ikke all verdens. Likevel, mange håper forhandlingene kan ta viktige skritt framover og norske organisasjoner er blant de som den siste tiden har formidlet sine tanker og innspill til norske og andre klimaforhandlere.
    Les mer her

    Nytt klimahåp for Cancun?
    rorg.no 08.11.10
    Etter mellomvalget i USA blir det vanskeligere å få til en klimaavtale i Cancun, men statsminister Jens Stoltenberg og FNs høynivågruppe mener likevel det er mulig å skaffe 100 milliarder årlig til klimatiltak. Frivillige organisasjoner er usikre på om den nødvendige politiske viljen er tilstede, mens miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, etter klimaforhandlinger i Mexico sist uke, er mer optimistisk og mener at "kompromiss er nøkkelen til løsning".
    Les mer her

    Stoltenberg: Ingen klimaavtale i Cancun,
    rorg.no 27.09.10
    - 2010 blir et klimaår, varslet statsminister Jens Stoltenberg etter klimatoppmøtet i København sist vinter. Sist uke måtte han likevel erkjenne realitetene: Det blir ikke noen avtale i Cancun i Mexico, der partene skal møtes i desember.
    -  Vedta en ny periode med forpliktelser i Kyotoprotokollen, er rådet fra Norges Naturvernforbund. Sist fredag la de fram forslag til hvordan pessimisme kan bli snudd til optimisme - etter en måned med debatt om miljøbevegelsen, moralisme og dommedag.
    Les mer her

    Miljøbevegelsen og dommedag,
    rorg.no 17.09.10
    I forkant av årets klimatoppmøte i Cancun har tidligere RV-leder Aslak Sira Myhre gått hardt ut mot miljøbegelsen som vår tids dommedagsprofeter. Siden har debatten gått: - Skivebom, mener Arild Hermstad i FIVH, mens utviklingsminister Erik Solheim roser Sira Myhres initiativ til "forfriskende debatt" og deler hans frykt for moralisme.
    Les mer her

    - Moder jord eller kapitalisme?
    rorg.no 25.05.10
    Bolivias president Evo Morales lar ikke Obama presse ham av FN-sporet i oppfølgingen av klimatoppmøtet i København. For et par uker siden la han fram sine synspunkter for FNs generalsekretær Ban Ki-Moon og sist uke var han i Norge. Begge steder gjentok han utfordringen fra folkenes klimakonferanse i Cochabamba: Skal vi redde moder jord eller kapitalismen?
    Les mer her

    Stø kurs eller Plan B for bærekraftig utvikling?
    rorg.no 11.05.10
    Finanskrisa herjer i eurosonen og det ser ikke veldig lystelig ut i forkant av høstens FN-toppmøter om klima og tusenårsmål. Denne uka advarer FN-rapporten Global Biodiversity Outlook mot det såkalte økologiske vippepunktet. Stø kurs er kanskje ikke rett vei mot Rio+20 i 2012? Lester Brown har en Plan B og sist uke var han i Oslo og foreleste for bl.a. finansminister Sigbjørn Johnsen.
    Les mer her

    Klimaforhandlinger - i og/eller utenfor FN?
    rorg.no 10.02.10
    Hvor og hvordan kan og bør de globale klimaforhandlingene føres etter nederlaget i København? Direktør ved Sør-senteret, Martin Kohr, er klar på at FN-sporet er det riktige, men han mener at fokus bør være på den multilaterale prosessen i de to arbeidsgruppene nedsatt av FN - ikke Københavnavtalen framforhandlet av en begrenset gruppe land.
    Les mer her

    Kampen om klimaet i 2010
    rorg.no 06.01.10
    - 2010 blir et klimaår, varslet Jens Stoltenberg på en pressekonferanse rett før jul. Etter at klimatoppmøtet i København i fjor ikke ga de ønskede resultater ville han jobbe for å få til en sterk klimaavtale i Mexico, som skal være vertskap for årets klimatoppmøte. Nå frykter lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, at mektige interesser og klimaskeptikere vil forsinke prosessen og legge ytterligere byrder på verdens fattige. Her hjemme ble et nytt Norsk klimanettverk lansert ved årsskiftet for å hindre nettopp det.
    Les mer her



    RORG Nyhetsmelding
    Fjern meg fra lista Mer info
    Nyhetskanal  Nyheter (js-feed)

    Siste utvalgte debattinnlegg:

    • Avtalen reddet, men ikke kloden, kommentar av Drude Beer i Nationen 14.12.10
      For mennesker i deler av Asia og Afrika er død, flukt og sviktende matproduksjon ikke et framtidsscenario.
    • Klima uten tvil, kommentar av Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv 14.12.10
      Det meste er vanskelig i klimaforhandlingene. Men noe ble det ikke kranglet om i Cancún. Nemlig om verden har et klimaproblem eller ei.
    • Håpet er tent, lederkommentar i Adresseavisa 13.12.10
      Klimaforhandlingene i Mexico gikk bedre enn fryktet. Klimaet er ikke reddet, men håpet ble tent i Cancun.
    • Et viktig skritt, lederkommentar i Dagens Næringsliv 13.12.10
      På forhånd var forventningene til klimamøtet i Cancún skrudd ned til et minimum. Det var en reell fare for at FNs klimaforhandlinger ville kjøre seg fast. Resultatet ble bedre enn fryktet.
    • Klima på venterommet, lederkommentar i Bergens Tidende 12.12.10
      Sluttdokumentet fra Cancún er en grei pakke av konkrete løsninger og noen store kompromisser.
    • Bolivia has left the building, kommentar av Marianne Marthinsen på E24 11.12.10
      Cancun-toppmøtet er nå inne i aller siste fase. Utslitte byråkrater som knapt har sett sola de siste to ukene har overlatt arenaen til verdens ministre som jobber intenst bak lukkede dører med å forsøke å få fremgang på de mest fastlåste punktene.
    • Cancúnstuffing, kommentar av Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv 10.12.10
      På bakrommet i Cancún avgjøres det om klimamøtet skal ende med totalt havari eller et lite fremskritt. Begge deler er fortsatt mulig.
    • Talen Jens burde holde, kommentar av Ola Skaalvik Elvevold i Dagsavisen (nye meninger) 09.12.10
      Klimatoppmøter er vanskelige greier. Jeg tipper Jens har ligget våken i hele natt og lurt på hva han skal si i talen hans i Cancun onsdag. Slapp av, Jens, jeg har laget et fiks ferdig manus til deg.
    • Kyoto-avtalen i en tynn tråd, lederkommentar i Aftenposten 09.12.10
      Innspurten i FNs klimaforhandlinger i Cancun i Mexico er deprimerende spennende. Det er en fare for at det viktigste utfallet kan bli at den eneste bindende klimaavtalen som eksisterer, Kyoto-protokollen, får utløpe i 2013 uten noen reell etterfølger.
    • Karbonmarkeder er ikke nok, kommentar av Andrew Kroglund i Dagsavisen (nye meninger) 08.12.10
      Deltagerne på klimatoppmøtet i Cancun svever mellom pessimisme og håp. Til slutt dreier det seg om penger. Derfor er det imøtesett med en viss spenning at statsminister Jens Stoltenberg nå er på vei til Mexico.
    • Visjonsbefalingen, debatt av Inge Olav Fure og Camilla Moneta i Dagsavisen (nye meninger) 07.12.10
      Klimatoppmøtet som pågår nå blir et toppmøte der ingen vesentlige avtaler vil bli inngått. Tiden er i ferd med å løpe fra oss. Klimakampen trenger visjonært lederskap.
    • Obligatorisk optimisme, debatt av Ola Skaalvik Elvevold i Dagsavisen (nye meninger) 07.12.10
      Første bud for å overleve klimatoppmøter: Behold optimismen.
    • Les alle medieklipp og -debatt her
    Redaktør: Arnfinn Nygaard
    Sist oppdatert: 22. januar
    Om disse sidene
    Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

    Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

    Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?