Den arabiske verden i endring
NB! Disse sidene er under utvikling!
Innhold:
Medieklipp og -debatt
Utviklingen i den arabiske regionen
Utviklingene i enkelte land:
Ulike aktuelle temaer:
- Vestens rolle
- Norges rolle og politikk
- Muslimbrødrene
- Kvinnenes revolusjon?
- Oljens rolle
- Israel/Palestina
- Facebookrevolusjonen?
Siste nyhetssaker på rorg.no:
Tvilsom vestlig omfavnelse av den arabiske våren?
- Utvikling og reform må komme innenfra, understreket utenriksminister Jonas Gahr Støre i februar. Nå kappes imidlertid vestlige aktører og institusjoner, som Verdensbanken og IMF, om å støtte "den arabiske våren". Denne vestlige omfavnelsen kan være et tveegget sverd for både vesten og demokratiforkjempere i Midtøsten og Nord-Afrika. - Sekulær demokratisering er avgjørende, mener Samir Amin. (les mer her)
De unges facebookopprør i araberverdenen, rorg.no 04.03.11
De er unge, velutdannende og tror at "en annen verden er mulig". - Internett og nye medier gir ingen tilstrekkelig forklaring på de folkelige oppstandene i den arabiske verden, mener professor Øyvind Østerud, men internett, sosiale medier og mobiltelefon har utvilsomt vært viktige redskaper for unge, studenter og velutdannende aktivister under opprørene i de arabiske landene den siste tiden. (les mer her)
Frihet, demokrati, militæret og Det muslimske brorskap, rorg.no 16.02.11
- Samuel Huntington tok feil, konkluderer enkelte og etter Hosni Mubaraks fall håper mange at frihet, demokrati og menneskerettigheter vil vinne fram i Egypt og den arabiske verden forøvrig. Andre frykter at militæret vil fastholde grepet eller at Det muslimske brorskap gradvis vil islamifisere Egypt, slik det skjedde i Iran etter sjahens fall i 1979. Etter tiår med det mange mener har vært vestlig hykleri står vesten overfor en ny situasjon i Midtøsten. Debatten går og her hjemme spør også Stortinget og regjeringen seg: Hva skjer og hva kan og bør Norge gjøre? (les mer her)
Den arabiske verden i endring, rorg.no 03.02.11
- Gir du dem sjansen vil de organisere seg selv og få valgt inn en moderne og moderat regjering, skrev fredsprisvinner Mohamed ElBaradei etter å ha sluttet seg til protester og opprør i sin hjemby Kairo sist uke. Det startet i Tunis og spredte seg til Egypt og andre land i den arabiske verden: rop om frihet, demokrati, brød og jobb. Egypt har vært USAs nære allierte i flere tiår og i går ble de fredelige demonstrasjonene i Kairo avløst av vold. Verdenssamfunnet følger utviklingen i spenning, men usikkerheten om hva framtida vil bringe er stor (les mer her).