Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Den arabiske verden i endring

"Krigen mot terror" og "sivilisasjonenes sammenstøt" har kommet i skyggen av noe nytt. Det startet i Tunisia og spredte seg til Egypt og andre land i den arabiske verden: protester og opprør med rop om frihet, demokrati, brød og jobb. Håp og forventinger stiger, mens presidenter faller og regimer vakler. Både i regionen og i verden forøvrig blir utviklingen fulgt med enorm interesse og spenning, men konsekvensene regionalt og globalt kjenner ennå ingen. Her følger vi prosessen og debatten og samler lenker og medieklipp om utviklingen.
Endret: Torsdag 03. mars 2011

NB! Disse sidene er under utvikling!

Demonstranter på hærens kjøretøy i Kairo 29. januar 2011.
Foto: Ramy Raoof

 


Innhold:

Medieklipp og -debatt
Utviklingen i den arabiske regionen
Utviklingene i enkelte land:

Ulike aktuelle temaer:


Søk:

Avansert søk

Siste nyhetssaker på rorg.no:


Tvilsom vestlig omfavnelse av den arabiske våren?
- Utvikling og reform må komme innenfra, understreket utenriksminister Jonas Gahr Støre i februar. Nå kappes imidlertid vestlige aktører og institusjoner, som Verdensbanken og IMF, om å støtte "den arabiske våren". Denne vestlige omfavnelsen kan være et tveegget sverd for både vesten og demokratiforkjempere i Midtøsten og Nord-Afrika. - Sekulær demokratisering er avgjørende, mener Samir Amin. (les mer her)

De unges facebookopprør i araberverdenen, rorg.no 04.03.11
De er unge, velutdannende og tror at "en annen verden er mulig". - Internett og nye medier gir ingen tilstrekkelig forklaring på de folkelige oppstandene i den arabiske verden, mener professor Øyvind Østerud, men internett, sosiale medier og mobiltelefon har utvilsomt vært viktige redskaper for unge, studenter og velutdannende aktivister under opprørene i de arabiske landene den siste tiden. (les mer her)

Frihet, demokrati, militæret og Det muslimske brorskap, rorg.no 16.02.11
- Samuel Huntington tok feil, konkluderer enkelte og etter Hosni Mubaraks fall håper mange at frihet, demokrati og menneskerettigheter vil vinne fram i Egypt og den arabiske verden forøvrig. Andre frykter at militæret vil fastholde grepet eller at Det muslimske brorskap gradvis vil islamifisere Egypt, slik det skjedde i Iran etter sjahens fall i 1979. Etter tiår med det mange mener har vært vestlig hykleri står vesten overfor en ny situasjon i Midtøsten. Debatten går og her hjemme spør også Stortinget og regjeringen seg: Hva skjer og hva kan og bør Norge gjøre? (les mer her

Den arabiske verden i endring, rorg.no 03.02.11
- Gir du dem sjansen vil de organisere seg selv og få valgt inn en moderne og moderat regjering, skrev fredsprisvinner Mohamed ElBaradei etter å ha sluttet seg til protester og opprør i sin hjemby Kairo sist uke. Det startet i Tunis og spredte seg til Egypt og andre land i den arabiske verden: rop om frihet, demokrati, brød og jobb. Egypt har vært USAs nære allierte i flere tiår og i går ble de fredelige demonstrasjonene i Kairo avløst av vold. Verdenssamfunnet følger utviklingen i spenning, men usikkerheten om hva framtida vil bringe er stor (les mer her).

RORG Nyhetsmelding
Fjern meg fra lista Mer info
Nyhetskanal  Nyheter (js-feed)

Siste mediedebatt:

  • Etterpåklok på førehand, Kommentar av Fredrik W. Thue i Dag og Tid 01.04.11
    Intervensjonen i Libya er eit sprang inn i det ukjende. Men er han difor eit feilgrep?
  • Norge uten FN, Debatt av Nils August Andresen i Dagbladet 01.04.11
    FN-sporet var nær ved å gjøre Norge til en passiv tilskuer i Libya.
  • En gledelig triumf i Libya?, Debatt av Jo Eggen og Vigdis Hjort i Aftenposten 01.04.11
    Matlary bruker ordet gledelig om at det endelig er blitt mulig å «bruke militærmakt for verdier». Hun gleder seg over «mandatets robusthet», som tillater «all slags militær inngripen». Det som ikke bare er gledelig, men «meget gledelig», er Norges deltagelse i krigføringen – begrepet «humanitær intervensjon» er visst ingen nødvendig eufemisme lenger.
  • Hyklersk hengemyr i ørkenen, Debatt av Helge Lurås i Dagsavisen (nye meninger) 01.04.11
    FN-resolusjon 1973 åpner for at «alle nødvendige tiltak» iverksettes for å beskytte sivilbefolkningen. Det «historiske” med resolusjonen må være dens strategiske mangler.
  • Et parti for framtida, Lederkommentar av Dag Herbjørnsrud i Ny Tid 01.04.11
    En skjebnens ironi vil ha det til at det er nettopp nå, rett før 50-årsjubileet, at SV så banker gjennom en resolusjon som i praksis gir nettopp Arbeiderpartiet og Nato fullmakt til å drive krigføring i Libya. Og denne uka var det ikke sju, men ni som ble meldt ut av partiet. Ikke ut av Ap, men av SV. Ikke med tvang, men frivillig.
  • Det godes problem, Kommentar av Cecilie Hellestveit i Morgenbladet 01.04.11
    Hvor mange mennesker kan vi forsvare å drepe for å beskytte sivile i Libya?
  • Alle medieklipp og -debatt
Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 21. november
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.

Vil du abonnere på nyhetbrevet RORG Nyhetsmelding med e-postadressen ?

Sikker på at du vil fjerne e-postadressen  fra nyhetsbrevlisten RORG Nyhetsmelding?