FNs klimamøte i Cancun 2010
Redaksjonen avsluttet 15. desember med denne nyhetssaken:
Nytt håp for klimaforhandlingene etter Cancun
Kort bakgrunn og introduksjon
Fra og med høsten 2006 har klima stått høyt på den internasjonale dagsorden (les mer her), men de som forventet en ny og mer forpliktende internasjonal klimaavtale har blitt skuffet (les mer her).
- Året som kommer er året for klimaendring, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon etter klimaforhandlingsmøtet i Poznan i Polen i november 2008 (les mer her). Men slik gikk det ikke og etter at lite kom ut av klimatoppmøtet i København i 2009 (les mer her) varslet statsminister Jens Stoltenberg at "2010 blir et klimaår" (les mer her). I sommer overtok Stoltenberg ledelsen i FNs klimagruppe om finansiering av klimatiltak i fattige land (les mer her), men i oppløpet mot FNs planlagte klimatoppmøte i Cancun i Mexico i desember i år ser det likevel ut til at partene heller ikke denne gang blir enige om finansieringen og at det heller ikke i år blir noe internasjonalt gjenneombrudd i klimaforhandlingene (les mer her). Tross dette håper mange at det skal være mulig å få gjennomslag for viktige delavtaler (les mer her).
Stridighetene rundt klimaforhandlingene har vært mange. Såkalte "klimaskeptikere" har sådd tvil om troverdigheten til FNs klimapanel (les mer her), miljøbevegelsen har fått kritikk for å framstå som "moralister" og "dommedagsprofter" (les mer her), mens lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, har fryktet at mektige interesser og klimaskeptikere vil forsinke prosessen og legge ytterligere byrder på verdens fattige (les mer her). Sist, men ikke minst, har Nord stått mot Sør (les mer her), der det bl.a. har vært strid om FN-sporet (les mer her) og hvordan tiltak og kostnader skal dekkes inn (les mer her), men også mer dyptgående motsetninger, som ble utformet slik av Bolivias president Evo Morales etter "folkenes klimakonferanse" i Cochabamba etter klimatoppmøtet i København: Skal vi redde moder jord eller kapitalismen? (les mer her).
Om det forestående klimatoppmøtet i Cancun (COP16) vil bringe forhandlingene framover gjenstår å se. På disse nettsidene følger vi prosessen framover.
Innhold:
- Medieklipp og -debatt (Norge)
- Klimainnspill og -perspektiver fra Sør
- Regjeringen om klimapolitikk og COP16
- Innspill og kommentarer fra norske organisasjoner
Noen utvalgte blogger om Cancun-møtet:
- Klimastemmer fra Mexico, Lisa Roth blogger fra Mexico
Følg toppmøtet på IPS' nyhetssider:
Noen enkle innføringer og oversikter:
- Klima for nybegynnere, Aftenposten 07.12.09
- 10 faktaark om klima, CICERO
- Formidling av klimaproblemet, CICERO formidlingssider
- Hvilke land mener hva?, Naturvernforbundets oversikt over ulike lands posisjoner
- Temagruppe om klima og energi, ForUM
- Klima, Naturvernforbundets temasider
- Klima, Natur og ungdoms temasider
- Klima, FIVHs temasider
- Klimaproblemer, WWF Norge
- Klimaendringer, Bellonas temasider
- Concerned Scientists Norway - forskere for bærekraftig utvikling
- Norsk klimanettverk
- Klimarealistene - "klimaskeptikerne"
Hva mener "klimaskeptikerne"?
- Se f.eks.:
Det er vår sol, gravitasjon og jordrotasjon – ikke CO2 - som styrer klimaet, kronikk av klimarealistene ("klimaskpetikerne") Ole Henrik Ellestad (tidligere forskningsdirektør og prof. II, fysikalsk kjemi), Ole Humlum (prof. fysikalsk geografi, Universitetet i Oslo) og Jan-Erik Solheim (prof. emeritus, astrofysikk, Universitetet i Oslo) i Dagbladet 30.12.09
Kritikk av "klimaskeptikerne":
- Se f.eks.: Klimarealistene og vitenskapelig metode, innlegg av Gisle Nondal (stipendiat, Universitetet i Bergen) på forskning.no 27.10.10
Cancunmøtets nettsider:
Forskning:
- FNs klimapanel (IPCC)
- CICERO Senter for klimaforskning
- Klima, temasider fra forskning.no
- Statistisk sentralbyrå - Klimasider
Tidligere miljø- og klimasaker på rorg.no:
- Frivillige organisasjoner med innspill til klimamøtet i Cancun, rorg.no 29.11.10
- Nytt klimahåp for Cancun?, rorg.no 08.11.10
- Stoltenberg: Ingen klimaavtale i Cancun, rorg.no 27.09.10
- Miljøbevegelsen og dommedag, rorg.no 17.09.10
- - Moder jord eller kapitalisme?, rorg.no 25.05.10
- Stø kurs eller Plan B for bærekraftig utvikling?, rorg.no 11.05.10
- Klimaforhandlinger - i og/eller utenfor FN?, rorg.no 10.02.10
- Kampen om klimaet i 2010, rorg.no 06.01.10
- København - dagen derpå, rorg.no 22.12.09
- Nord vs Sør i København, rorg.no 09.12.09
- Ap mot "røkla" om biodiesel, rorg.no 18.11.09
- - 2009 er året for klimaendring, rorg.no 16.12.08
- Klimadebatten ruller videre, rorg.no 12.04.08
- Biodrivstoff - for fattig og rik?, rorg.no 27.03.08
- Skeptikere og hysterikere i klimadebatten, rorg.no 31.01.08
- Neste klimastopp: København 2009, rorg.no 17.12.07
- FNs klimatoppmøte: Framtiden i våre hender, rorg.no 27.09.07
- Sofie-prisen til "Gröna Bror", rorg.no 19.02.07
- Godt Nytt Grønt År?, rorg.no 05.01.07
- Klimastopp i Nairobi - hva nå?, rorg.no 20.11.06
- Klimahøsten 2006, rorg.no 09.11.06
- Økonomisk vokseverk: miljø og fattigdom, rorg.no 16.02.06
- På tide med bærekraftig produksjon og forbruk?, rorg.no 14.04.05
- Kyoto-protokollen - "en historisk parentes" eller et "første skritt"?, rorg.no 24.02.05
Siste klimasaker på rorg.no:
Frivillige organisasjoner med innspill til klimamøtet i Cancun
rorg.no 29.11.10
I dag starter FNs klimakonferanse i Cancun og forventningene er ikke all verdens. Likevel, mange håper forhandlingene kan ta viktige skritt framover og norske organisasjoner er blant de som den siste tiden har formidlet sine tanker og innspill til norske og andre klimaforhandlere.
Les mer her
Nytt klimahåp for Cancun?
rorg.no 08.11.10
Etter mellomvalget i USA blir det vanskeligere å få til en klimaavtale i Cancun, men statsminister Jens Stoltenberg og FNs høynivågruppe mener likevel det er mulig å skaffe 100 milliarder årlig til klimatiltak. Frivillige organisasjoner er usikre på om den nødvendige politiske viljen er tilstede, mens miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, etter klimaforhandlinger i Mexico sist uke, er mer optimistisk og mener at "kompromiss er nøkkelen til løsning".
Les mer her
Stoltenberg: Ingen klimaavtale i Cancun,
rorg.no 27.09.10
- 2010 blir et klimaår, varslet statsminister Jens Stoltenberg etter klimatoppmøtet i København sist vinter. Sist uke måtte han likevel erkjenne realitetene: Det blir ikke noen avtale i Cancun i Mexico, der partene skal møtes i desember.
- Vedta en ny periode med forpliktelser i Kyotoprotokollen, er rådet fra Norges Naturvernforbund. Sist fredag la de fram forslag til hvordan pessimisme kan bli snudd til optimisme - etter en måned med debatt om miljøbevegelsen, moralisme og dommedag.
Les mer her
Miljøbevegelsen og dommedag,
rorg.no 17.09.10
I forkant av årets klimatoppmøte i Cancun har tidligere RV-leder Aslak Sira Myhre gått hardt ut mot miljøbegelsen som vår tids dommedagsprofeter. Siden har debatten gått: - Skivebom, mener Arild Hermstad i FIVH, mens utviklingsminister Erik Solheim roser Sira Myhres initiativ til "forfriskende debatt" og deler hans frykt for moralisme.
Les mer her
- Moder jord eller kapitalisme?
rorg.no 25.05.10
Bolivias president Evo Morales lar ikke Obama presse ham av FN-sporet i oppfølgingen av klimatoppmøtet i København. For et par uker siden la han fram sine synspunkter for FNs generalsekretær Ban Ki-Moon og sist uke var han i Norge. Begge steder gjentok han utfordringen fra folkenes klimakonferanse i Cochabamba: Skal vi redde moder jord eller kapitalismen?
Les mer her
Stø kurs eller Plan B for bærekraftig utvikling?
rorg.no 11.05.10
Finanskrisa herjer i eurosonen og det ser ikke veldig lystelig ut i forkant av høstens FN-toppmøter om klima og tusenårsmål. Denne uka advarer FN-rapporten Global Biodiversity Outlook mot det såkalte økologiske vippepunktet. Stø kurs er kanskje ikke rett vei mot Rio+20 i 2012? Lester Brown har en Plan B og sist uke var han i Oslo og foreleste for bl.a. finansminister Sigbjørn Johnsen.
Les mer her
Klimaforhandlinger - i og/eller utenfor FN?
rorg.no 10.02.10
Hvor og hvordan kan og bør de globale klimaforhandlingene føres etter nederlaget i København? Direktør ved Sør-senteret, Martin Kohr, er klar på at FN-sporet er det riktige, men han mener at fokus bør være på den multilaterale prosessen i de to arbeidsgruppene nedsatt av FN - ikke Københavnavtalen framforhandlet av en begrenset gruppe land.
Les mer her
Kampen om klimaet i 2010
rorg.no 06.01.10
- 2010 blir et klimaår, varslet Jens Stoltenberg på en pressekonferanse rett før jul. Etter at klimatoppmøtet i København i fjor ikke ga de ønskede resultater ville han jobbe for å få til en sterk klimaavtale i Mexico, som skal være vertskap for årets klimatoppmøte. Nå frykter lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, at mektige interesser og klimaskeptikere vil forsinke prosessen og legge ytterligere byrder på verdens fattige. Her hjemme ble et nytt Norsk klimanettverk lansert ved årsskiftet for å hindre nettopp det.
Les mer her